SZENYE

Szervátültetettek Nyugat-magyarországi Sport, Rehabilitációs, Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete

Egyesületünk kirándulása a Baláta-tóhoz és a Petesmalmi Vidraparkba

Idén június 4-én ismét kirándulást szervezett a SZENYE. Úticélunk Kaszópuszta, a legendás vadászparadicsom és környéke lett.
Első állomásunk a Baláta -tó volt, mely a Somogy vármegye nyugati részén, Kaszó, Somogycsicsó és Szenta között terül el. Ide a Kaszó és Szenta között közlekedő kisvasúttal mentünk, aminek az egyik megállója a tó közelében található. Innen rövid, 10 perces gyalogúton értünk el a tóhoz, idegenvezető kíséretében. A láprét felett elhelyezett pallósoron - Dr. Marián Miklós sétányon - vezetett végig az utunk, ahol szakvezetőnk mutatta be az ősláp páratlan szépségét. Sajnos a nagy szárazság és tápláló víz hiánya miatt, csak a kiszáradt medret láttuk. De azért a stégrendszer főbb elemei között meg kell említeni a padokkal ellátott, különböző témájú állomásokat, ahol leírással és színes fotókkal, tájékoztató táblákkal szemléltetik az adott élőhelyre jellemző növény- és állatvilágot.
Visszaérve a kiinduló pontra, a kisvasút végállomás közvetlen szomszédságában található Kaszói Vadasparkot néztük meg. Itt leltek otthonra a 2,5 hektáros Vadaspark lakói, a vaddisznók, aranysakálok, a gím- és dámszarvasok. Körbe sétálva 5 db információs táblával is találkozunk, melyek részletesen bemutatják a nagyvadfajtákat és a vadgazdálkodást.
Maradva a természet mellett, a nagyatádi Tóparti Csárdában egy jó hangulatú és ízletes ebéddel pihentük ki a délelőtti fáradalmainkat. Innen újult erővel és tele pocival ellátogattunk a Petesmalmi Vidraparkba. Mivel a vidrákat azonnal nem tudtuk megnézni, így a gondozó tanácsára útra keltünk az egyik tanösvényen. A tanösvény 2 km hosszú, amely kivezet a több tóegyüttest tartalmazó halastavak élővilágához, ott madármegfigyelő magaskilátóból figyelhető meg a háborítatlan természet. Visszaérve megtekintettük a Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban élő két mentett vidra közül, csak Tomikát. Mivel társa, Boni nem volt hajlandó előjönni egy kis halas csemegére - mert álmos volt, vagy szimplán félt kijönni - így csak Tomikában tudtunk gyönyörködni, aki ezúttal jól járt, mert megkapta a társának a vacsiját is. Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk vadon él.
Tartalmas kirándulásunk a lábodi cukrászdában egy frissítő fagyizással végződött.


....

SZERKESZTÉS ALATT!

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 2
Heti: 24
Havi: 10
Össz.: 6 267

Látogatottság növelés
Oldal: Kirándulás 2023.06.04.
SZENYE - © 2008 - 2024 - szenye.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »